Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Witold Zaborny

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Witold Zaborny (Katowice).

Witold Zaborny
is al vele jaren verbonden aan de Katowice Academy of Music en werkt als professor in het Departement Orgel en Sacrale Muziek. Hij geeft les in orgel, kamermuziek en gedigitaliseerde bas. Zijn belangrijkste leraar is prof. Julian Gembalski, bij wie hij in de orgelklas aan de Muziekacademie studeerde. Verder heeft hij les gehad van prof. Herbert Tachezi, prof. Luigi Ferdinando Tagliavini, prof. Ulrika Spang-Hannsen, prof. Guy Boveta en van prof. Marek Toporowski. Zij speelden een belangrijke rol in zijn muzikale ontwikkeling. Hij is laureaat van orgelwedstrijden: als derdeprijswinnaar op het 1e Internationale Orgelconcours van J.P. Sweelinck in Gdańsk in 1992 en als halve finalist van het prestigieuze Internationale Orgelconcours Paula Hofheimer in Innsbruck. Als onderdeel van het ‘Socrates’-programma gaf hij open lessen aan studenten van de Polytechnische School voor Muziek, Dans en Media in Oulu (Finland).
Hij is geïnteresseerd in de 16e en 17e eeuwse muziek, alsook in de hedendaagse muziek en zijn artistieke activiteiten omvatten recitals en kamerconcerten. Een belangrijk punt is de implementatie van het basso continuo-deel in verschillende artistieke formaties. Hij nam deel aan vele belangrijke muziekfestivals in binnen- en buitenland (Oostenrijk, Italië, Griekenland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Finland) en heeft meegewerkt aan radio-, televisie- en cd-opnames.
Zaborny is de organisator van verschillende periodieke orgelfestivals in de regio's Opper-Silezië en Opole en is de initiator en artistiek directeur van het Namysłowskie International Summer Organ Concert Festival.
Bij zijn Alma Mater is hij ook de plaatsvervangend decaan van de Vocale en Instrumentale Faculteit en hij geeft ook les aan de orgelklas op de middelbare muziekschool in Katowice.

Dieterich Buxtehude (1637-1707)
Toccata F BuxWV 156
Nicolas de Grigny  (1672-1703
from Livre d’Orgue