Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Sander van den Houten

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Sander van den Houten.

Biografie
Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar.
Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).
Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en behaalde daar zijn bachelor diploma. Tevens volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder (liturgiek), Arie Hoek (hymnologie en cantoraat), Conny de Jong (zang) en Aart Bergwerff (improvisatie).
In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).
Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.
Als dirigent is hij verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker. Ook is hij vaste begeleider van het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar, het Kampen Boys Choir en het Roder Jongenskoor beide o.l.v. Rintje te Wies.
Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé lespraktijk.
Zie verder: www.sandervandenhouten.nl.

Van Covelens-orgel:
Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621)
Ballo del Granduca (5 versus)

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Partite diverse sopra "Sei gegrüßet Jesu gütig" (BWV 768)
Choral
variatio 1
variatio 2
variatio 3
variatio 4
variatio 5
variatio 6
variatio 7 a 2 Clav. e Ped.
variatio 8
variatio 9 a 2 Clav. e Ped.
variatio 10 a 2 Clav. e Ped.
variatio 11 a 5 voci in Organo pleno
    Gratis toegang