Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Pieter van Dijk

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Pieter van Dijk (stadsorganist).

De muziek die op het 500 jaar oude van Covelens-orgel weerklinkt, behoort tot de oudste orgelmuziek überhaupt. Ze ontstond in de late 15de eeuw vlak voor het ontstaan van de 7 werken der barmhartigheid. De teksten boven de muziek verwijzen naar hoop, rozen en de liefde, belangrijke thema’s die verbonden zijn met barmhartigheid.
Een aantal stukken is gebaseerd op een gregoriaanse melodie in de bas waartegen een bovenstem werd gecomponeerd. Deze muziek wordt wel vergeleken met een kustvaarder die op zijn tocht de kust in het vizier houdt. De bovenstem golft als het ware in de buurt van een kustlijn, de gregoriaanse melodie.
Sommige vocale werken waren echte hits in de late 15de eeuw. Hun populariteit blijkt ook uit de bewerkingen voor orgel. Vandaag bewerkingen van Dunstable en Ockeghem over een mooie roos en over de liefde, ook toen al een populair thema.
Afgesloten wordt met één van de eerste meerstemmige stukken met een versierde bovenstem. Een 15de eeuwse muzikale wenskaart.

Pieter van Dijk
(1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland, www.orgelfestivalholland.nl.
Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.
De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.
In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. Van het Alkmaarse orgel verschenen sindsdien 3 dubbel cd’s met Clavierübung III, de Leipziger koralen en de Neumeister collectie. Het Orgelbüchlein werd opgenomen op het Garrels-orgel te Purmerend.
Meer informatie: www.dmp-records.nl.
Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa.
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen.
Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Van Covelens-orgel

muziek uit de late middeleeuwen
Groningen 15de eeuw
Asperance