Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Martin Riccabona

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Martin Riccabona (prijswinnaar Schnitger Orgelconcours 2017).

Martin Riccabona
werd geboren in 1993 in Hall in Tirol.  Hij voltooide in 2016 zijn bachelor in orgel en klavecimbel aan de Anton-Bruckner-Privatuniversität Linz (beide met onderscheidingen) en bracht een semester door in het buitenland aan de Hamburg University of Music and Performing Arts, waar hij orgel studeerde bij Wolfgang Zerer en Pieter van Dijk.
In 2018 studeerde hij bij Bernhard Haas af als Master of Music in orgel aan de University of Music and Performing Arts in München.
Daarnaast volgde hij lessen bij Bernadetta Sunavska (orgel), Rudolf Jungwirth, Wolfgang Hörlin (orgel improvisatie) en bij Menno van Delft (klavecimbel en clavichord). En nam hij deel aan diverse masterclasses en lezingen van o.a. Gerhard Gnann, Andres Cea Galan, Massimiliano Raschietti, Louis Robilliard en Michael Radulescu.
Martin Riccabona heeft een drukke concertagenda als solist, ensemble muzikant en als orkestlid. Hij heeft in grote delen van Europa opgetreden.
Hij is laureaat van internationale wedstrijden, waaronder 2e prijswinnaar van de orgelcompetities Daniel Herz (Brixen/Italië) 2012, Paul Hofhaimer (Innsbruck/Oostenrijk) 2013 en Schnitger (Alkmaar/Nederland) 2017. In 2014 won hij de Grand Prix d”Echo in Freiberg/Duitsland waardoor hij de titel Young Echo-Organist van het jaar 2015 kreeg.
Hij houdt zich ook uitvoerig bezig met instrumentbouw en wordt voor diverse orgelbouwprojecten geconsulteerd.
Sinds 2018 is hij beheerder van het nieuwe symfonische orgel in het Concertgebouw Brucknerhaus in Linz.

Van Covelens-orgel:

Hans Kotter (1480-1541)
aus dem Tabulaturbuch des Bonifacius Amerbach:
Praeludium in fa
Nach willen din
Zucht, Ehr und Lob
Intavolierungen nach Paul Hofhaimer
Hans Leo Hassler (1564-1612):
Canzon in F
Johann Ulrich Steigleder (1593-1635):

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel:
aus Tabulaturbuch, darinnen daß Vatter Vnser (1627):
Var. 4: Coral im Discant
Var. 3: Fantasia, oder Fugen-Manier.
Var. 37: Coral im Discant.
Heinrich Scheidemann (~1595-1663):
Erbarm dich mein, o Herre Gott (2 Versus)
Johann Sebastian Bach (1685-1750):
aus Clavierübung Dritter Theil (1739):
Aus tiefer Not schrei ich zu dir BWV 686
a 6 in organo pleno con pedale doppio