Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Mari Fukomoto

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door Mari Fukomoto (Japan).

Mari Fukumoto
werd geboren in Tokio (Japan) en studeerde af aan de Tokyo University of the Arts. In 2011 ging ze naar Hamburg om een voortgezette studie van oude muziek te doen bij Prof. Wolfgang Zerer. Dankzij de tweejarige beurs van DAAD en ook de beurs van de Otto Stöterau Foundation, rondde ze haar meesterstudie orgelprestaties van oude muziek af aan de Hochschule fur Musik und Theater Hamburg in 2013 met de beste score.
Ze voltooide ook haar studie voor concertexaminatie Orgel in Hamburg met de beste score, dankzij een beurs van Rohm Music Foundation, in 2016 in Japan. Daarna studeerde ze bachelor kerkmuziek aan dezelfde universiteit met een steun van Agentschap voor Culturele Zaken, Regering van Japan. En momenteel vervolgt ze haar masteropleiding kerkmuziek bij prof. Jan Ernst (Improvisatie) in Hamburg.
Mari Fukumoto won prijzen bij prestigieuze internationale orgel-wedstrijden: in 2012 was ze 1e prijswinnaar op het 7e Internationale Orgelconcours Musashino -Tokio en in 2013 1e prijswinnaar van de Johann Pachelbel-prijs op het Internationale Orgelconcours van de 62e Internationale Orgelweek in Neurenberg. Bovendien won ze in 2014 de 1e prijs op het 4de Internationaal Orgelconcours "Daniel Herz" in Brixen/Bressanone, Italië en ook de 1e prijs op het 3e Internationale Orgelconcour "Agati-Tronchi" in Pistoia, Italië. In 2017 behaalde ze ook de 2e prijs op het 6e Internationaal Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck in Amsterdam/Haarlem. En in 2018 werd ze bekroond met de Slowaakse Radio Symphony Orchestra Prize.
Haar uitvoering werd opgenomen en uitgezonden door o.a. NDR, BR, Radio en Televisie van Slowakije, het Japanse zenderstation TBS en NHK. Ze kreeg uitnodigingen voor de Ansbach Bachweek, Badia Musica, Starptautiskai Liepājas ērģeļmūzika festivāl, Allegretto Zilina, BEAST FEAST (Birmingham University), Ludgerikerk in Norden, hoofdkerk St. Michaelis in Hamburg, St. Wenzelkerk in Naumburg, Schweriner Dom, Stiftskerk Stuttgart, Basler Münster, Brixner Dom, Salzburger Dom, Pelplin-kathedraal, katholieke kathedraal Moskou, Philharmony Yaroslavl, concertzaal Bamberg, Philharmony Essen en Suntory Hall.
Ze gaf haar recitals dus niet alleen in Duitsland en Japan, maar ook in Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Denemarken, Letland, Polen, Rusland, Slowakije en het VK.
Als tutor geeft ze sinds oktober 2018 lessen liturgische improvisatie aan de eerder genoemde universiteit.

Van Covelens-orgel

Jan Pieterszoon Sweelinck:
Allemand
Girolamo Frescobaldi:
Ricercar con obligo di cantare la quinta parte

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Heinrich Scheidemann: