Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 514 0707


De Mattheus Passie - in de Nederlandse hertaling van Jan Rot

AOV-koor met projectzangers

verhuring Te gast
Op zaterdagavond 13 april 2019 gaat de AOV een mooie uitdaging aan: het zingen van Bach’s Matthäus Passion in het Nederlands; in de hertaling van Jan Rot. Dus geen vertaling van een stuk dat is gebaseerd op het strenge, barokke geloof uit het begin van de 18e eeuw, maar een verhaal dat recht doet aan de moderne tijd (300 jaar later) met een afnemend aantal gelovigen. Het is meer opgehangen aan een ‘ietsisme’ - “er moet toch wel ‘iets’ zijn...?!”

Rot had meerdere redenen om vijf jaar lang aan de hertaling van dit ongelooflijke stuk te werken, maar de belangrijkste reden is misschien wel dat Rot Bach de grootste componist aller tijden vindt. En omdat hij vindt dat een Nederlandse tekst de traditie van het zingen van de Matthäus Passion juist versterkt! De essentie wordt dieper beleefd.

Zelfs wanneer je als koor, dirigent, solist of orkest Bach uitvoert, ben je aan het herscheppen - denk bijvoorbeeld aan al die interpretaties van diverse dirigenten! En elke goede zanger zal zeggen: ik zal het zingen alsof het de eerste keer is dat het wordt uitgevoerd. Daarin is het allemaal muziek, de prachtige muziek van Bach - en daarin zit de echte emotie.

Muzikale begeleiding: Philharmonia orkest
Algehele leiding: Johan Akerboom

Jeugdkoor - Koorschool St. Bavo Haarlem

Solisten:
- Martijn Sanders - Christus
- Hanneke de Wit - sopraan
- Rob Meijers - counter tenor/alt
- Jan van Elsacker - verteller
- André Post - tenor aria’s
- Pieter Hendriks - bas aria’s

http://www.aovkoor.nl
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Te gast