Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 514 0707


Barmhartigheidsdiner

Met Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma

diner

Een deel van uw kaartje komt ten goede aan de Stichting Alzheimer Nederland

Van 29 maart t/m 7 juli is in de Grote Kerk Alkmaar de fototentoonstelling ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ van Hellen van Meene te bezoeken. In het kader van deze tentoonstelling wordt op zaterdagavond 18 mei een Barmhartigheidsdiner georganiseerd. Inspiratiebron voor de maaltijd is het tijdperk waarin het oorspronkelijke werk door de onbekende Meester van Alkmaar werd geschilderd: de Middeleeuwen.
 
Een voedzame avond
Tijdens het avondvullende programma zal presentatrice en fotografe Sacha de Boer als gastvrouw optreden en interviewt ze Hellen van Meene. Psycholoog Douwe Draaisma is gastspreker en verzorgt een tafelrede over wat de tijd doet met je geheugen. Hij bespreekt kwesties als het verschil tussen normale ouderdomsvergeetachtigheid en beginnende dementie, wat er gebeurt in de hersenen van een alzheimerpatiënt en hoe het kan dat het leven sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt. Het belooft een voedzame en inspirerende avond te worden in de historische ambiance van de Grote Kerk.
 
Fototentoonstelling ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’
Tot het interieur van de Alkmaarse Grote Kerk behoorde eeuwenlang het schilderij 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', gemaakt door de Meester van Alkmaar (1504). Het zevenluik verbeeldt binnen de christelijke traditie de zeven manieren waarop de mens zijn barmhartigheid kan tonen. Om restauratie van de kerk te kunnen bekostigen, is het werk in 1918 verkocht aan het Rijksmuseum. Met zeven scènes geeft de van origine Alkmaarse kunstenaar Hellen van Meene haar visie op dit thema. Kijk hier voor meer informatie.

Initiatiefneemster Hellen van Meene over het goede doel van deze avond:
“Barmhartigheid is een thema van alle dag en niet alleen exclusief iets van vroeger. Zorgen voor anderen is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. In de drukte van alle dag kan het voorkomen dat we de basisbarmhartigheden wel eens vergeten. Als familie werden wij in 2017 geconfronteerd met de ziekte Alzheimer. Mijn moeder had een agressieve, snelle variant van deze ziekte en in 2017 is ze overleden. Zelf heb ik ervaren hoe het is om intensief voor iemand te zorgen en dat hebben wij als familie met liefde gedaan. Nu zou ik graag de Stichting Alzheimer willen steunen, om de mensen die nu met deze ziekte te maken te hebben te helpen door middel van een financiële gift die mogelijk wordt gemaakt door de kaartverkoop van dit speciale diner.”

Menu
Voor dit diner is er keuze uit een vlees- of vegetarisch menu. Kies bij het bestellen van uw ticket(s) de optie die uw voorkeur heeft. Het menu bestaat uit drie gangen en is inclusief vier drankjes.
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Prijs Normaal € 59,50
    incl. drankje en garderobe
Over Hellen van Meene

De in 1972 te Alkmaar geboren Van Meene studeerde fotografie aan de Amsterdamse Rietveld Academie (1992-1996). Haar werk behoort tot de collecties van onder andere het Guggenheim in Bilbao, het MoMA in New York en het Stedelijk Museum van Amsterdam. Ze exposeerde in onder meer Fotomuseum Den Haag, The Art Institute of Chicago, op de Biënnale van Venetië en recent in Huis Marseille te Amsterdam. Ze publiceert in internationale tijdschriften.

Lees meer
Over Sacha de Boer

Sascha de Boer is een Nederlandse presentatrice en fotografe, die vooral van 1996 tot 2013 bekend was als een van de vaste presentatoren van het NOS-achtuurjournaal.

Lees meer
Over Douwe Draaisma

Douwe Draaisma is een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Draaisma is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken die veelvuldig zijn vertaald.

Lees meer