Koorstraat 2
1811 GP, Alkmaar
NH NL 072 514 0707


Zomeravondconcert

Roman Summereder en Menno van Delft i.s.m. Orgelfestival Haarlem

concert
Het concert dat i.s.m. met het Haarlemse Orgelfestival plaatsvindt, wordt dit jaar verzorgd door Roman Summereder uit Wenen en toetsenist Menno van Delft uit Amsterdam.
Summereder, de laatste student van de legendarische Anton Heiller, is professor aan de Weense muziekuniversiteit. Met zijn boek ‘Aufbruch der Klänge’ maakte Summereder naam als specialist van orgelmuziek uit de 20ste eeuw. In Alkmaar zal hij een muzikaal pleidooi houden voor de muziek van J.N. David, die in Nederland nauwelijks bekend is.
Van Delft is een begenadigd klavecinist en specialist op het klavichord. Hij doceert aan het Conservatorium van Amsterdam en maakte een cd met werken van Bachs’ student Müthel waarvan hij een compositie zal laten klinken.
Roman en Menno voeren ook vierhandige muziek van Albrechtsberger en Mozart uit. Van laatstgenoemde de prachtige Fantasie in f moll KV 594 geschreven voor graaf Deym, die bij hem twee Fantasieën bestelde voor een automatisch ‘Spieluhr’ in zijn mausoleum.
Een andere dialoog vindt plaats tussen de beide orgels. Menno vertolkt een Frescobaldi Ricercar op het koororgel en Roman plaatst daar Ligeti’s hommage aan Frescobaldi op het grote orgel tegenover. Van harte aanbevolen!

Programma
Wordt nog bekendgemaakt.

Biografie
Roman Summereder is al sinds jonge leeftijd kerkmusicus. Zijn muzikale studie genoot hij in Wenen en Brussel. Sinds 1999 is hij orgeldocent aan de Musikhochschule in deze stad.
Een speerpunt in zijn repertoire wordt gevormd door het orgelrepertoire uit de 20e en 21e eeuw, waarvan hij diverse premières verzorgde. Ook maakte hij prijswinnende opnames van werken van Frank Martin, Paul Hindemith en Anton Heiller, wiens laatste student hij was.
Menno van Delft (Amsterdam, 1963) studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en de Rijksuniversiteit Utrecht. Zijn professoren waren Gustav Leonhardt, Bob van Asperen, Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Willem Elders.

In 1988 was Menno van Delft finalist op het C.Ph.E. Bach-concours in Hamburg en won aldaar de clavichordprijs. Een jaar later maakte hij zijn debuut op het Holland Festival Oude Muziek te Utrecht. Hij gaf concerten en masterclasses in heel Europa en de Verenigde Staten, maakte talrijke opnamen voor radio en televisie en was te gast op diverse Bachfeste van de Neue Bachgesellschaft. Sinds 1995 doceert Menno van Delft clavecimbel, clavichord, basso continuo en ensemble spel aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,00. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,00 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
Kaarten
  • Zaal Grote Kerk
    Prijs Normaal € 8,00 PrijsCJP € 7,00
    Excl.drankje

Thuiskomst van een meesterwerk

Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck