Zomeravondconcert

Pieter van Dijk

concert
Stadsorganist Pieter van Dijk opent zijn concert op het Van Covelens-orgel met werken van de Amsterdamse orgelmeesters Van Noordt en Sweelinck. De prachtige 22ste Psalm laat horen welke ontwikkelingen de Nederlandse orgelkunst doormaakte ruim 30 jaar na Sweelinck’s dood. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel een koraalpartita van Bach en Mendelssohn’s virtuoze vierde Sonate. Van Mozart klinken beide Fantasieën geschreven voor een Spieluhr, een automatisch orgeltje in een uurwerk. Op dit concert zal de uiterst dramatische Fantasie in f-moll KV 608 van Mozart worden uitgevoerd.  Ouverture delen worden hierin afgewisseld door twee fuga’s en een zangerig Adagio.

Van Covelens-orgel

Anthoni van Noordt (1619-1675)
Fantasia in d
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Hexachord Fantasia
Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Partite diverse: O Gott, du frommer Gott BWV BWV 676

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Felix Mendelssohn (1809-1847)
Sonate IV in B dur opus 65
Allegro con brio-Andante religioso-Allegrettto-Allegro maestoso e
vivace
Johannes Brahms (1833-1897)
Herzlich tut mich verlangen
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Fantasia in f-moll KV 608 (1791)
Allegro-Andante Allegro

Biografie
Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland,  www.orgelfestivalholland.nl.
Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.
De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.
In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste cd-box is verschenen in de zomer van 2017 met de Clavierübung III opgenomen op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel van de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar. Meer informatie: www.dmp-records.nl.
Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa.
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen.
Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,00. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,00 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,00 PrijsCJP € 7,00
    Excl.drankje