Zomeravondconcert

Matthias Havinga

concert
De jonge organist Matthias Havinga is als kerkorganist verbonden aan de Amsterdamse Oude kerk. In 2017 werd hij benoemd tot opvolger van Jacques van Oortmerssen als hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. Kortelings verscheen van hem een cd gewijd aan de muziek van Felix Mendelssohn. Zijn Alkmaarse programma omvat van deze componist o.a. het briljante Scherzo uit de Midsummer Night’s Dream bewerkt voor orgel door Yannick Merlin en de grote zesde Sonate over het ‘Vater unser’. Daarnaast hoort u op het koororgel variaties over het Salve Regina en de 36ste Psalm van resp. P. Cornet en Sweelinck. Havinga besluit zijn concert met enkele grote Bachwerken.

Van Covelens-orgel
Peeter Cornet (1575-1633)
Salve Regina
Ad te clamamus
Pro fine
uit: Salve Regina

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Psalm 36 (drie verzen)

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Fuga f-moll
Scherzo uit Midsummer Night's Dream arrangement Yannick Merlin (*1976)
Sonata VI
Choral mit variationen
Fuga
Finale-andante

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fuga d-moll BWV 539
Transcriptie van de Fuga uit de Sonate no. 1 voor viool in g-moll, BWV 1001
Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 662
Praeludium et Fuga Es-Dur BWV 552

Biografie
Matthias Havinga is concertorganist en pianist. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart. Hij is hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam.
Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Hij concerteerde in talloze Europese landen, Rusland, de USA en Zuid-Amerika en soleerde bij gerenommeerde koren en orkesten als het Nederlands Kamerkoor en het Radio Filharmonisch Orkest. Zijn cd's ‘J.S.Bach-Italian Concertos’, ‘Passacaglia’ en ‘Dutch Delight’, uitgekomen bij Brilliant Classics, werden door pers en publiek lovend ontvangen.
Matthias is organist-titulaire van het driemanuaals Bätz-orgel uit 1830 in de Koepelkerk of Ronde Lutherse Kerk, Amsterdam en kerkelijk organist van de Oude Kerk te Amsterdam, waar hij het Vater/Müller-orgel (1726/1738) en het Ahrend-orgel (1965) bespeelt.
Samen met blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,00. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,00 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,00 PrijsCJP € 7,00
    Excl.drankje