Zomeravondconcert

Arvid Gast

concert
De Lübeckse organist Arvid Gast was al eerder te gast in Alkmaar als jurylid bij het Orgelfestival Holland. Op het meer dan 500 jaar oude Van Covelens-orgel heeft Gast werken geselecteerd van Sweelinck en zijn beroemde Engelse tijdgenoot Byrd. Van Froberger, een 17de eeuwse wereldreiziger, vertolkt hij een prachtig Capriccio.
Het programma op het grote orgel bevat composities van Bach en zijn Noord-Duitse leermeesters Böhm en Buxtehude. In twee korte koraal Fantasieën zal Gast de poëtische kanten van het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel belichten. Met Bach's stoere Toccata in C BWV 566a, een werk in de stijl van Buxtehude, wordt het concert feestelijk besloten.

Van Covelens-orgel
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562–1621)
Toccata in C
William Byrd (1542/43–1623)
Passamezzo Pavana
Johann Jakob Froberger (1616–1667)
Capriccio in G

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Dieterich Buxtehude (1637–1707)
Toccata in d  BuxWV 155
"Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ"  BuxWV
Georg Böhm (1661–1733)
Praeludium in g

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Praeludium und Fuge a-Moll BWV 543
Choralfantasie "Wo Gott der Herr nicht bei uns hält"
BWV 1128
Toccata in C  BWV 566a

Biografie
Arvid Gast, geboren in 1962 in Bremen, studeerde orgel- en kerkmuziek aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover, Duitsland. Van 1990-1993 was hij organist en koordirigent bij St. Nikolai kerk in Flensburg.
Toen hij tot Professor in orgelmuziek aan de Hochschule für Musik und Theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" en Organist van de Universiteit in Leipzig in 1993 benoemd werd, bleef hij daar tot 2004 waarna hij de positie van directeur van het instituut kerk muziek op de Musikhochschule Lübeck aanvaarde. Hij is tegelijkertijd titulair organist van de historische orgels (Stellwagen-orgel uit 1637, grote orgel uit 1466/1672/1984) in St. Jakobi Lübeck en heeft dezelfde positie in de concerthal "Kloster Unser Lieben Frauen" in Maagdenburg van 2008 tot 2014.
In 2007 richtte hij de "International Dieterich-Buxtehude-orgel-Competition" op.
Tijdens zijn studies heeft Gast internationale orgelwedstrijden gewonnen en is hij een vaak uitgenodigd jurylid voor vele vooraanstaande internationale wedstrijden (Leipzig, Graz, Alkmaar, Tokyo, Moskou). Zijn vele opnames, uitnodigingen voor concerten en interpretatie-cursussen in binnen- en buitenland dragen bij aan zijn capaciteiten als uitstekend verteller en pedagoog. Momenteel is hij vooral een vertolker van de Noord-Duitse orgel traditie, van Johann Sebastian Bach en van de Duitse romantische muziek.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,00. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,00 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,00 PrijsCJP € 7,00
    Excl.drankje