Zomeravondconcert

Arjen Leistra

concert
Op het menu van de Schiedamse organist Arjen Leistra staan muzikale gerechten uit diverse tijden en culturen. Na de pauze klinkt Liszt’s grootste orgelwerk, de Fantasie over ‘Ad nos’ geïnspireerd door Meyerbeer’s gelijknamige opera. Eén van de eerste orgelcomposities waarvan bekend is dat bij de première maar liefst 3 assistenten in touw waren!
Op het koororgel een tweetal Cantios, één van voor 1625 van Samuel Scheidt over het Hollandse liedje ‘Ach Du feiner Reiter’ en een eigentijdse van de componist/organist Franz Danksagmüller, waarin de werking van de tremulant wordt geïmiteerd.
Aan het begin van het concert variaties over ‘Was kann uns kommen an für Not’ van de Hamburgse Petri organist J. Praetorius waarin de componist ook dubbelpedaal voorschrijft en werken van Buxtehude en Bach.

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel

Jakob Praetorius (1568-1651)
“Was kann uns kommen an für Not” (4 verzen)

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Passacaglia BuxWV 161

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium en Fuga in g BWV 535

Van Covelens-orgel
Samuel Scheidt (1587-1654)
Cantio Belgica: “Ach, du feine Reiter”

Franz Danksagmüller (*1969)
Cantio Imitatio Tremula Organi

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Franz Liszt (1811-1886)
Fantasie und Fuge über den Choral “Ad nos, ad salutarem undam”

Biografie
Arjen Leistra (Delft, 1973) ontving zijn eerste orgellessen van Christiaan Ingelse aan de Delftse Muziekschool.
Van 1990-1998 studeerde hij orgel en kerkmuziek respectievelijk aan de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Zijn docenten waren Arie Keijzer en Ben van Oosten (orgel DM en UM) en Marijke van Klaveren en Johann Th. Lemckert (kerkmuziek en improvisatie).
In 1996 werd Arjen 2e prijswinnaar van de "International Organcompetition" te Dublin (Ierland).
Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs.
Van 1996 tot eind 2009 was Arjen Leistra cantor-organist van de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen.
Sinds september 2008 is Arjen Leistra als organist verbonden aan de Grote Kerk in Schiedam.
In deze kerk is hij ook dirigent van het koor Vocalis St.Jan en geeft hij orgelles aan zowel beginners als gevorderden.
Als stadsorganist van Schiedam is hij verantwoordelijk voor het beheer en de bespeling van de historische orgels in het Stedelijk Museum en de Havenkerk.
Arjen Leistra geeft orgelconcerten in heel Nederland en concerteerde ook in België, Engeland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Slowakije. In november 2005 en februari 2008 maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten en gaf recitals in Florida, Georgia en South- en North Carolina.
Hij is een veelgevraagd begeleider van diverse koren op orgel en piano en als continuo-speler op eigen kistorgel.
Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd's.

Entree
U bezoekt een Zomeravondconcert voor slechts € 8,00. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,00 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4e concert (automatisch) gratis!
    Prijs Normaal € 8,00 PrijsCJP € 7,00
    Excl.drankje