Van Foreest Publiekslezing

Forensisch patholoog Frank van de Goot

verhuring Uitverkocht
Forensisch patholoog Frank van de Goot spreekt 6 maart tijdens 18de Van Foreest Publiekslezing. Muziek wordt verzorgd door het Artiance Jeugdorkest en Adri Steenhoek op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel.

Thema lezing: Oude zaken opnieuw bezien
Een moderne forensische blik op misdrijven uit vervlogen tijden. Kon Willem van Oranje nu wel of niet zijn laatste woorden hebben gesproken. Waar is het hoofd van Erasmus, arme Seqenenre Taa 2, gewond en op zijn ziekbed alsnog vermoord? Enkele thema's uit de lezing van Frank van de Goot.

De spreker
Frank van de Goot is forensisch patholoog, in 2010 heeft hij het Centrum voor Forensische Pathologie (CFP) opgericht. Het CFP werkt nauw samen met Symbiant Pathology Expert Centre (Alkmaar, Zaandam en Hoorn), Verilabs (Leiden), TMFI (Maastricht), De Vrije Universiteit (Amsterdam), Het Nederlands Forensisch Instituut (Den Haag), De gezondheidsdienst voor dieren (Deventer), Het Nationaal Forensisch Onderzoek Bureau (Hilversum) en de faculteit diergeneeskunde (Utrecht). Met name de grote zaken als het uitvoeren van een uitvoerig wetenschappelijk onderzoek of een complexe gerechtelijke sectie wordt verricht in nauwe samenwerking met de partners. Zie ook de website forensischpatholoog.nl.

Van Foreest Publiekslezing
Het organiserend comité is blij dat zij dit jaar Frank van de Goot hebben kunnen vragen. Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

De kaartverkoop start op 22 januari 2018.
    Prijs Normaal € 7,50
    Incl. garderobe