Toonkunstkoor Alkmaar

Concert

concert Te gast
Op zondagmiddag 10 december geeft het Toonkunstkoor Alkmaar een concert in de Grote Kerk in Alkmaar. Uitgevoerd worden het Dettingen Te Deum van G.F. Händel en het Magnificat en Kantate nr. 110 van J.S. Bach.

Händel schreef het Dettingen Te Deum ter ere van de overwinning van het Britse leger en bondgenoten op het Franse leger in de Slag om Dettingen die plaatsvond op 27 juni 1743. Het werk werd voor het eerst in Londen uitgevoerd op 27 november 1743 in aanwezigheid van koning George II. Het Dettingen Te Deum is een grote, krijgshaftige lofrede bestaande uit 18 solo’s en 4- en 5-stemmige koren. Na een korte instrumentale inleiding begint het werk met het triomfantelijke, jubelende koor met trompetten en trommels: ‘We praise Thee, O God!’. Het eindigt in een prachtige uitbarsting van krachtige harmonieën: "O Lord, in Thee have I trusted".

Het Magnificat is een van de populairste vocale werken van J.S. Bach. Het is gecomponeerd op Latijnse tekst voor vijf stemmen: twee sopranen, alt, tenor en bas. Bach schreef het Magnificat in 1723 voor kerstmis. In 1733 maakte hij een nieuwe versie, zonder kerstliederen en in een andere toonsoort. Deze laatste versie brengt het koor ten gehore.
Kantate 110 componeerde Bach ook voor kerstmis. Hij gebruikte een Duitse tekst uit 1711 van Georg Christian Lehms: ‘Unser Mund sei voll Lachens’. Het is geschreven voor vier solisten en vierstemmig koor. De eerste uitvoering vond plaats op 25 december 1725. Nu, bijna 300 jaar later is het te beluisteren in de Grote kerk in Alkmaar.

Aanvang: 14.00 uur, de kerk is om 13.00 uur open.
O.l.v. dirigent Marcel Joosen in samenwerking met orkest Philharmonia Amsterdam en organist Cor Brandenburg.  Solisten zijn Alya Akhmadeeva (sopraan), Avaline Roth (sopraan), Martine Straesser (alt), Peter Vos (tenor), Frans Fiselier (bas).
De entree is inclusief het programmaboekje en een consumptie in de pauze. Kaarten kosten 27,50 euro en zijn verkrijgbaar via 072 - 5150058 of 5151673 en bij de voorverkoopadressen. Vrienden van de Grote Kerk krijgen korting.
    Prijs Normaal € 27,50
    incl. drankje en garderobe