Klim naar de Hemel

Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!

extra

Grote Kerk Alkmaar bestaat 500 jaar en dat wordt gevierd met een feestjaar vol optredens, tentoonstellingen en andere mooie evenementen in én rond de Grote Kerk. Meer dan 25 Alkmaarse organisaties hebben bijzondere plannen ingediend, die in 2018 werkelijkheid worden. Een letterlijk hoogtepunt is de unieke ‘Klim naar de Hemel’. Van 1 mei tot 1 augustus is iedereen welkom om een kijkje te nemen op het balkon dat tegen de Grote Kerk aan gebouwd wordt. Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet!

‘Het Laatste Oordeel’ van dichtbij
Via een steigertrap kun je de kerk vanaf het Kerkplein beklimmen. In eerste instantie naar een bordes op zo’n twintig meter hoogte, waarbij het vervolgens mogelijk is om dóór een raam in de Grote Kerk te stappen. Vanaf een loopbrug kun je nu van dichtbij het befaamde ‘Het Laatste Oordeel’, een gewelfschildering van Jacob van Oostsanen, bewonderen. Een unieke gelegenheid om dit meesterwerk van Van Oostsanen, met alle fraaie en bizarre ‘Jeroen Bosch-achtige’ details, van dichtbij te zien!

Naar de hemel
Daarna kun je je weg vervolgen naar het dak van de kerk. Vanaf het bordes leidt een trap naar boven en wandel je via de dakloop naar de vieringtoren, op bijna 40 meter hoogte. Dichterbij de hemel kun je in Alkmaar niet komen. Om de vieringtoren is ook een bordes geïnstalleerd, zodat je rond de vieringtoren kunt wandelen. Vanaf deze hoogte wordt beter inzichtelijk wat een indrukwekkende constructie deze laat-Gotische kerk is. En natuurlijk is het genieten van het overweldigende uitzicht!

Vroege vogels bestellen tickets nu al
Klim naar de Hemel is in ieder geval drie maanden open voor publiek, van 1 mei tot en met 31 juli. De klim is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Per uur kunnen maximaal 150 mensen de Klim ondernemen. De capaciteit is beperkt en daarom is het slim snel kaarten te boeken. Dat kan nu tegen een speciaal ‘vroege vogel’ tarief van € 7,50, geldig voor volwassenen in de maand mei. Voor kinderen t/m 5 jaar geldt de gehele periode een tarief van € 1,-. Via www.klimnaardehemel.nl kunnen kaarten besteld worden.

Vrijwilligers gezocht
Draag jij de Grote Kerk een warm hart toe en ben je enthousiast over 'Klim naar de Hemel'? Help dan ook mee! 'Klim naar de hemel' is namelijk alleen mogelijk met behulp van vrijwilligers. Lees hier meer en meld je aan.

Dit is een project in het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar.

Thuiskomst van een meesterwerk

Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck