Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Pieter van Dijk

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door organist Pieter van Dijk.

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel en hoofd van de orgelafdeling is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is hij professor voor orgel aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland,  www.orgelfestivalholland.nl. Zijn orgelopleiding ontving Pieter van Dijk van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986) behaalde hij prijzen.Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. De dvd Alkmaar - the Organs of the Laurenskerk - ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste cd box is in de zomer van 2017 verschenen met de Clavierübung III opgenomen op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel van de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar. Meer informatie: www.dmp-records.nl. Pieter van Dijk vormt een orgel duo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuo speler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa.
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen.
Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Programma:
Van Covelens-orgel
Juan de Cabanilles(1644-1712)
Pasacalles de 1 Toño

Thomas Preston (XVI eeuw)
Uppon La Mi Re

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium et Fuge in a-moll BWV 551
Triosonate in c-minor BWV 526
Largo
Christian Heinrich Rinck (1770-1846)