Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Jeroen Koopman

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door organist Jeroen Koopman.

Biografie:
Jeroen Koopman (Amsterdam, 1991) begon op zevenjarige leeftijd met pianoles bij zijn vader, Arthur Koopman. Van hem kreeg hij ook zijn eerste orgellessen. Hij vervolgde zijn lessen bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij in 2006 werd toegelaten tot de afdeling Jong Talent en in 2009 werd toegelaten tot de hoofdvakopleiding. Momenteel studeert hij bij Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij tevens lessen volgt bij Louis Robillard. Voor zijn studie kerkmuziek volgde hij lessen bij o.a. Christiaan Winter en liep hij stage bij Jan Hage in de Domkerk te Utrecht.
Sinds zijn veertiende jaar is hij actief als kerkorganist. Hij is vaste pianobegeleider bij verschillende koren en geeft regelmatig concerten.
Daarnaast is hij docent piano aan muziekschool ‘Opmaat’ in Haarlem.
Jeroen volgde masterclasses bij onder andere Ben van Oosten, Leo van Doeselaar, Zsigmond Szathmáry, Peter Planyavski en Thierry Escaich. Deze masterclasses volgde hij o.a. aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. In 2008 nam hij hier voor het eerst deel aan als jongste deelnemer ooit en mocht op het slotconcert spelen in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem.
Jeroen speelde diverse premières op concerten in o.a. de Grote of St. Bavokerk te Haarlem en het Orgelpark te Amsterdam. Waaronder de wereldpremière van een stuk voor vier orgels tijdens het Tom Johnson festival in 2010 en de uitvoering van het stuk ‘The Organ’ van Piet Kee met vijf orgels.
Ook is hij actief bij het spelen in theater- en operaproducties, waaronder de opera ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart, die hij al meermaals uitvoerde als pianobegeleider.
In 2015 heeft hij zijn eerste cd opgenomen, samen met Arthur Koopman, op het orgel van de Noorderkerk te Amsterdam.

Programma:
Felix Mendelssohn-Bartholdy - Sonata VI d moll
Chortal mit Variationen “Vater unser im Himmelreich"

J.S. Bach
Vater unser im Himmelreich BWV 682