Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Hans Stehouwer

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door organist Hans Stehouwer.

Biografie:
Hans Stehouwer is geboren in 1946 in Maassluis. Hij voltooide de studie Wiskunde aan de VU te Amsterdam en studeerde tevens orgel en piano bij Koos Bons, later gevolgd door clavecimbel en clavichord bij Hugo van Veen en Nelly van Ree Bernard. Als leraar en conrector is hij 33 jaar verbonden geweest aan het Murmellius gymnasium in Alkmaar.
Hij laat zich regelmatig horen als organist, voornamelijk in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Bij zijn muzikale activiteiten staat het oeuvre van Johann Sebastian Bach centraal. Daarnaast heeft hij altijd bijzondere aandacht besteed aan de Spaanse en Portugese muziek voor toetsinstrumenten uit de 16e, 17e, en 18e eeuw. Zo heeft hij in 2010 een cd uitgebracht, die geheel gewijd is aan de orgelmuziek van de blinde Spaanse componist Antonio de Cabezón (1510-1566), ter gelegenheid van diens 500e geboortejaar.

Programma:

Van Covelens-orgel
1. Die schöne Sommerzeit (Tanz + Nachtanz)                  Anoniem Duits (rond 1570)
2. a) Christe qui lux es et dies                                        William Blitheman (?-1591)
    b) My Ladye Wynkfields Rownde                                Anoniem Engels (rond 1540)
    c) My Ladye Careys Dompe                                      Idem
3. a) Diferencias sobre el  canto llano del Caballero         Antonio de Cabezón (1510-1566)
    b) Tiento del primer tono                                            Idem
    c) La Gallarda Milanesa                                             Idem

Van Hagerbeer/Schnitger-orgel
4. Passacaglia  BuxWV 161                                           Dieterich Buxtehude (1637-1707)
5. Obra de Consonancias                                              Pedro de Araujo (?-1684)