Kaasmarkt orgelconcert

Gratis orgelconcert door Frank van Wijk - Meesters van Alkmaar

concert Gratis toegang
Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door organist Frank van Wijk.

Biografie:
Frank van Wijk studeerde van 1983 tot 1991 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam de hoofdvakken orgel (bij resp. Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop), clavecimbel (bij Bob van Asperen en Kees Rosenhart) en kerkmuziek (ondermeer bij Klaas Bolt).
Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Met de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk vormt hij een orgelduo. Hij maakte verschillende opnames op cd en dvd en publiceert regelmatig artikelen.  In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvan hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde. In 2018 publiceerde hij samen met Pieter van Dijk het 17e eeuwse Camphuysen Handschrift. Sinds 2016 is hij organist/reisleider voor de Stichting Internationale Orgelreizen.

Programma:
Koororgel
Ballet van Alkmaar - Anoniem (Handschrift Broekhuijzen, 1668/1669)
Sonata di Galanteria in F – Frederik Willem Michelet (1720-1773), stadsorganist van Alkmaar
Allegro / Largo / Allegro
Grote orgel
Ouverture VIII in F* – Gerhardus Havingha (1696-1753), stadsorganist van Alkmaar
Concerto in c op.5 no.5* – Willem de Fesch (1687-1761), geboren te Alkmaar
Allegro / Siciliano / Vivace
Merck toch hoe sterck – Piet Kee (1927-2018), organist Grote Sint Laurenskerk 1952-1987
Uit: Gedenck-Clanck ’76, ode aan Adrianus Valerius,
ter nagedachtenis aan Piet Kee