Alkmaarse Oratorium Vereniging

Matthäus Passion

verhuring Te gast
Op zaterdagavond 24 maart 2018 brengt de Alkmaarse Oratorium Vereniging (AOV) haar jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Dat dit werk elk jaar weer door heel Nederland zo veel bezoekers trekt, komt door de enorme invoelbaarheid ervan.

Het evangelie van Mattheus, waarop Bach zijn passiestuk baseerde, dateert van vóór het jaar 80 en vertelt het verhaal van het leven van Jezus, beginnend bij de geboorte, met het kindje in de kribbe. Mattheus komt als het ware bij je aan tafel zitten en doet emotioneel verslag van Jezus’ leven. Jezus is bij hem een mens met wiens angst, pijn, twijfel, lijden en sterven wij ons kunnen identificeren, met wie we kunnen meehuilen.

De Matthäus Passion gaat over ons
De Matthäus Passion van Bach is gebaseerd op de hoofdstukken 26 en 27 uit het bijbelboek Mattheus, het lijdensverhaal waarin Jezus als martelaar aan het kruis wordt gespijkerd en daarmee al het slechte van de mensheid op zich neemt.
In Bachs Matthäus is Jezus echter vooral een mens die verschrikking op verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren en dan ook nog zijn vader die hem helemaal alleen laat sterven. Een diep droef verhaal dat nog steeds aanspreekt.
Het hoofd vol bloed en wonden brengt menigeen op de gedachte dat we meer zouden moeten doen om een betere wereld mogelijk te maken. En kijk naar Petrus (eer de haan drie keer kraait...), die het niet kan opbrengen om achter Jezus te gaan staan en dan later om vergeving vraagt. Dat gaat over ons, over alle keren dat wij niet sterk genoeg waren.
De Matthäus Passion is voor heel veel mensen - gelovig èn niet-gelovig - de mooiste compositie uit de muziekgeschiedenis.

Het AOV-koor wordt begeleid door het Philharmonia Orkest.
Op orgel: Peter Ouwerkerk.
Met medewerking van het jeugdkoor Muziekschool Waterland.
De solisten zijn:
Ludwig Van Gijsegem – evangelist
Julian Hartman – Christus
Lauren Armishaw – sopraan
Ingeborg Bröcheler – alt
Rein Kolpa – tenor
Martijn Sanders – bas

Het geheel staat onder leiding van dirigent Johan Akerboom.

Aanvangstijd: 19.00 uur, kerk open om 18.30 uur
Toegangsprijs: € 30,- (inclusief concertboekje en koffie/thee in de pauze). Toegangskaarten te verkrijgen via de website van het AOV-koor, de leden en diverse adressen in en om Alkmaar (zie t.z.t. de posters en website: www.aovkoor.nl)
    Prijs Normaal € 30,00
    Incl. drankje en garderobe