centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten

Uniek martelaarsportret naar Grote Kerk

Sinds deze week is de collectie van de Grote Kerk Alkmaar een belangrijk schilderij uit het einde van de zestiende eeuw rijker, door een bruikleen van de Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord. Door het tekenen van een overeenkomst tussen de beide besturen is de bruikleen voor 20 jaar verzekerd. Het gaat om het martelaarsportret van de laatste pastoor van de Grote Kerk Alkmaar, Eilard Dirksz. van Waterlant, die tijdens het beleg van Alkmaar werd opgehangen.

Nieuwe permanente tentoonstelling
Dit portret maakt vanaf mei onderdeel uit van de nieuwe permanente tentoonstelling in de kerk met veel uitleg over de geschiedenis en de kunst van de kerk. Ondersteund door printtekst op stalen borden en tientallen digitale schermen nemen de bezoekers kennis van de betekenis en achtergrond van de aanwezige kunst en krijgen zij inzicht in de geschiedenis van de kerk van de negende eeuw tot nu. Het portret sluit het deel over de katholieke geschiedenis van de kerk af, die tot 1573 loopt.

Hij voorkwam verwoesting maar werd opgehangen…
Pastoor Van Waterlant neemt vanaf het midden van de zestiende eeuw een belangrijke positie in Alkmaar in. Door zijn bemiddeling blijft Alkmaar gespaard van verwoesting, die wel plaatsvond in veel andere steden. Tijdens de geloofsomwenteling in 1572 weet hij zich te verbergen, maar wordt ontdekt en samen met zijn kapelaan in 1573 om zes uur ’s-morgens opgehangen op de Platte Stenenbrug. Na hun dood worden de lichamen begraven op het kerkhofdeel voor boeven aan de zuidzijde van de Grote Kerk Alkmaar, nu een mooi grasveld.

Vanwege zijn prestaties en zijn gewelddadige einde voor Alkmaar wordt hij na de reformatie aanbeden als martelaar, zodat er veel portretten van hem zijn gemaakt. Het mooiste en grootste portret kom nu in de tentoonstelling te hangen achter beschermend hardglas. Op het portret zijn de stroppen te zien waaraan hij en zijn kapelaan zijn opgehangen en in zijn handen heeft hij een boekje met een skelet en een zeis met in het latijn de tekst ‘Wees getrouw tot in de dood en ik zal u de kroon des levens geven’. Hij was 42 jaar oud toen hij werd opgehangen.

• Zoz banner
  • world press