centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten
Voorbereidingen permanente tentoonstelling

Alkmaar is straks een museum rijker! Grote Kerk Alkmaar krijgt een prachtige, uitgebreide permanente tentoonstelling. Wethouder Anjo van de Ven zal op 23 mei de opening verrichten en vanaf donderdag 25 mei is iedereen uitgenodigd om de tentoonstelling te komen bewonderen. De speciaal ontworpen wanden zijn uitgerust met digitale schermen, vitrines en teksten in print. Op de wanden wordt straks in Nederlands en Engels uitleg gegeven over de geschiedenis van de kerk, het monumentale interieur en de in de kerk aanwezige kunst.

Vanaf donderdag 25 mei kan iedereen de uitgebreide tentoonstelling komen bewonderen. De voorbereidingen zijn in volle gang. De oude en rommelige wanden, die de opslag van stoelen, podia en apparatuur aan het oog onttrokken, zijn weggehaald. Ze zijn  vervangen door één type tentoonstellingswand met ruimte voor digitale schermen, vitrines en teksten in print.

Voor de nieuwe tentoonstelling zijn veel wanden nodig waarop in Nederlands en Engels uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van de kerk en toelichting op het monumentale interieur en de in de kerk aanwezige kunst. Omdat extra wanden het zicht op het prachtige sobere interieur verstoren, is een oplossing gevonden door de aanwezige wanden rond de opslag te vervangen door prachtige tentoonstellingswanden van eikenhout met een decoratief stalen patroon.

Op de wand in het noordtransept wordt in vier perioden van 900 tot nu, de geschiedenis van de kerk verteld. Aan de kant van het hoofdorgel waren vroeger de doop- en de uitvaartkapel. Op de wanden rond de opslag daar komen de verhalen over dopen en begraven worden en is er veel toelichting op de grote hoeveelheid grafzerken in de kerk. Met mooie verhalen over Carel de Dieu, Oopje, die door Rembrandt is geschilderd, en een levend begraven vrouw. Op losse borden worden monumentale delen toegelicht als de orgels, het scheepje van Michiel de Ruyter en Laurentius.

Nu staan alleen nog de wanden zelf. Over een paar weken zullen digitale schermen en teksten worden aangebracht en wordt alles geprogrammeerd om helemaal klaar te staan voor de opening op 23 mei.

Openingstijden
De Grote Kerk Alkmaar is voor bezichtiging en bekijken van exposities geopend van 11.00 tot 17.00 uur op de volgende dagen: 30 maart t/m 1 juni op donderdag t/m zaterdag, 2 juni t/m 3 september op dinsdag t/m zondag en 12 sept t/m 29 september op donderdag t/m zondag. Bekijk ook de uitzonderingen.

• Zoz banner
  • world press