centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten
Zomeravond orgelconcert door Frank van Wijk : Stichting Vrienden van het Orgel

concert

Frank van Wijk - het orgel als orkest

Zomeravondconcert

De bekende uitspraak van componist/organist César Franck (“het orgel is mijn orkest”) gold al in de 18de eeuw, toen orkestwerken veelvuldig op orgels klonken. Ook J.S. Bach leverde daaraan een belangrijke bijdrage. Frank van Wijk opent zijn programma met een bewerking van diens feestelijke derde Orkestsuite (waaruit vooral de Air overbekend is). Naast orkestmuziek klinkt er als contrast ook een solowerk: de indrukwekkende Ciacona voor vioolsolo. Bewerkingen uit Bach’s Cantates ronden de eerste programmahelft af. Na de pauze klinkt een orgelbewerking van Mozart’s Symfonie no.25 in g-klein; een jeugdig meesterwerk met een voor Mozart zeldzaam heftig ‘Sturm und Drang’-karakter dat zich uitstekend laat verklanken op het schitterende Müller-orgel van de Kapelkerk!

1.  Orkestsuite no.3 in D* (BWV 1068) – Johann Sebastian Bach (1685-1750)

• Ouverture
  • Air
  • Gavotte I en II
  • Bourrée
  • Gigue
2. Ciacona in d (uit Partita in d voor viool solo BWV 1004) – J.S. Bach
    (naar de transcriptie van William Thomas Best)
3. Bewerkingen uit Cantates:
  • Choral uit Cantate 13* Meine Seufzer, meine Klagen – J.S. Bach
  • Sinfonia uit Cantate 29 Wir danken dir (transcriptie: Alexandre Guilmant)

4. Symfonie no.25 in g KV 183 (1773)* – Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
  • Allegro con brio
  • Andante
  • Menuetto / Trio / Menuetto
  • Finale: Allegro
* Orgeltranscriptie door Frank van Wijk

Biografie
Frank van Wijk (Alkmaar, 1964) studeerde van 1983 tot 1991 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij studeerde daar af in de hoofdvakken orgel (bij resp. Piet Kee, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop), clavecimbel (bij Bob van Asperen en Kees Rosenhart) en kerkmuziek (ondermeer bij Klaas Bolt).
Hij is actief als docent (orgel, clavecimbel en clavichord), kerkmusicus (organist van de Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel (1762) van de Kapelkerk te Alkmaar) en uitvoerend musicus met een uitgebreide concertpraktijk in binnen- en buitenland. Verder is hij nauw betrokken bij de orgelactiviteiten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en Orgelfestival Holland. Met de Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk vormt hij een orgelduo. Hij maakte verschillende opnames op CD en DVD en publiceert regelmatig artikelen. In 2012 verscheen bij uitgeverij Donemus een 32-delige uitgave van de verzamelde werken van de Nederlandse componist, organist en Bachpionier Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875), waarvoor hij de uitgave van de orgelwerken verzorgde.
Met ingang van 2016 is hij organist/reisleider voor de Stichting Internationale Orgelreizen.

Entree
Let op: dit concert wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Orgel en vindt plaats in de Kapelkerk, Kapelsteeg/hoek Laat 80 te Alkmaar

Kaartverkoop vindt plaats aan de deur.

Kapelkerk

Datum woensdag 23 augustus