centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten
Concert Carmina Burana van C. Orff / Te Deum van A. Dvorak : Toonkunstkoor Alkmaar

concert

Carmina Burana - Te Deum

Toonkunstkoor Alkmaar

Bel Kassa

Op vrijdagavond 19 mei geeft het Toonkunstkoor Alkmaar een concert in de Grote Kerk in Alkmaar. Uitgevoerd worden de Carmina Burana van Carl Orff en het Te Deum van Antonín Dvořák.

Orff selecteerde in 1935 een aantal liederen uit de middeleeuwse Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij.  Het eerste deel van de compositie ‘In de lente’ bestaat uit liefdesliederen, het tweede deel ‘In de Taverne’ uit drank- en gokliederen en het derde deel ‘In de hof der liefde’ uit liederen over de zinnelijke liefde. Het geheel wordt voorafgegaan en besloten door een hymne aan de godin van het lot: ‘O Fortuna’, een stuk dat in veel films en reclames te horen is geweest. Orff beeldt het leven uit als een soort rad van fortuin. Motto van het stuk is: soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even.

Antonin Dvořák schreef het Te Deum in 1892. Het is een grote lofzang op God en begint zeer indrukwekkend met paukenslagen en vol orkest. De invloed van Bach is in dit deel op verschillende punten te horen. De cantate voor gemengd koor, orkest en twee solo stemmen ( sopraan en bas ) is ceremonieel en heeft een vrolijk karakter. Delen met vol orkest en koor en ingetogen delen, zoals het door de sopraan gezongen ‘Sanctus’, wisselen elkaar af, om te eindigen in een uitbundig ‘Alleluja’!

Vrijdag 19 mei 2017 in de Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar. Aanvang: 20.00 uur, de kerk is om 19.00 uur open. O.l.v. dirigent Marcel Joosen in samenwerking met orkest Philharmonia Amsterdam en pianiste Annelies Komen. Solisten zijn Aliya Akhmadeeva (sopraan), Joaquin Asiáin (tenor) en Pieter Hendriks (bas). De entree is inclusief het programmaboekje en een consumptie in de pauze. Kaarten kosten 27,50 euro en zijn verkrijgbaar via 072 - 5150058 of 5151673 en bij de voorverkoopadressen. Vrienden van de Grote Kerk krijgen korting. www.toonkunst-alkmaar.nl.

Bel Kassa

Grote Kerk