centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten
Kaasmarkt orgelconcert door Niels-Jan van der Hoek : De Grote Sint Laurenskerk

concert

Gratis orgelconcert door Niels-Jan van der Hoek

Kaasmarkt orgelconcert

Bel Kassa

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door organist Niels-Jan van der Hoek.

Biografie
Niels-Jan van der Hoek (1974) is geboren in Krimpen aan den IJssel. Reeds op 8 jarige leeftijd begon hij bij de Gemeentelijke Muziekschool in zijn woonplaats. Achtereenvolgens ontving hij lessen bij Geert Bierling, Ben van Oosten en Dr. Jan Hage in de Domkerk te Utrecht. Klavecimbel-les kreeg hij bij de Amsterdamse organist en beiaardier Bernhard Winsemius. Met concoursen ontving hij in totaal 15 prijzen, waarbij met name zijn interpretaties van oude muziek gewaardeerd werden. Als kerkmusicus is Niels-Jan verbonden aan de Evangelisch Lutherse kerk te Rotterdam en de PKN gemeenten in Rhoon en Kruiningen. Hij is een veelgevraagd organist tijdens uitvaarten en concerten in uiteenlopende setting.

Kleine orgel:
Susanne van Soldt Manuscript (1600)
-           Brande Champanje
C. de Merula (1533-1604)
-           Capriccio Cromatico
J.Pzn Sweelinck  (1562-1621)
-           Variaties over “Mein Hüter und mein Hirt,” (Psalm 23)

Grote orgel:
M. Weckman (1616-1674)
Fantasia in d
H. Scheidemann (1595-1663)
-           “Vater unser, im Himmelreich”