centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten
Kaasmarkt orgelconcert door Manuel Schuen : De Grote Sint Laurenskerk

concert

Gratis orgelconcert door Manuel Schuen

Kaasmarkt orgelconcert

Bel Kassa

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door organist Manuel Schuen.

Biografie
Manuel Schuen is geboren in Zuid-Tirol, Italië. Hij heeft in Wenen kerkmuziek en orgel gestudeerd bij Professor Roman Summereder aan de Universiteit voor muziek en podiumkunsten. In 2009 studeerde hij cum laude af in kerkmuziek, met een nadruk op koordirectie (bij Professor Erwin Ortner en Ingrun Fussenegger) en zang (bij Professor Margit Klaushofer).
In 2011 behaalde hij met onderscheiding zijn Mastertitel voor orgel. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij Professor Pier Damiano Peretti en won prijzen in de internationale competities voor orgel "Gaetano Callido" in Borca di Cadore, Italië (2005), "Daniel Herz" in Brixen, Italië (2012), "Schnitger" in Alkmaar, Nederland (2015) en "Paul Hofhaimer" in Innsbruck, Oostenrijk (2016).
Sinds 2006 is hij artistiek directeur van het "Unisono Chor Wien" en was hij lid van het "Arnold Schönberg Chor Wien" onder leiding van Erwin Ortner. Sinds 2008 is hij directeur kerkmuziek en is hij organist op het historische Sieber-orgel (1714) van de St. Michaëlskerk in Wenen en dirigent van het "Ensemble Vox Archangeli" en het "koor Michaelis".
Sinds 2013 werkt Schuen als docent vroege ensemble muziek en als zangkoorrepetitor aan het instituut voor orgel, orgelonderzoek en kerkmuziek aan de Universiteit voor muziek en podiumkunsten in Wenen.

Van Covelens-orgel
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Toccata Secundi Toni, SwWV 292
Variationen über "Mein junges Leben hat ein End", SwWV 324