centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten
Kaasmarkt orgelconcert door Leendert Verduijn : De Grote Sint Laurenskerk

concert

Gratis orgelconcert door Leendert Verduijn

Kaasmarkt orgelconcert

Bel Kassa

Het Schnitger orgel van de Grote Kerk Alkmaar staat wereldwijd bekend als uniek instrument. Tijdens de gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten kunt u een half uur genieten van het indrukwekkende spel van de organisten op dit prachtige instrument. Stadsorganist Pieter van Dijk heeft de serie Kaasmarktconcerten voor u samengesteld.

De Grote Kerk is gratis toegankelijk en het beroemde Schnitger orgel wordt om 12.00 en 13.00 uur bespeeld door een Europese organist. Dit Kaasmarktconcert wordt gegeven door organist Leendert Verduijn.

Biografie
Leendert Verduijn (*1996) begon op zeer jonge leeftijd met orgelspelen. Het orgelspel wat hij om zich heen hoorde, probeerde hij na te doen. Vanaf zijn 9e levensjaar leerde hij het notenschrift lezen van de heer C. Corbijn.
Op 12-jarige leeftijd nam hij les bij Hans Pors, organist te Bodegraven, die hem begeleidde naar het toelatingsexamen conservatorium. In 2012 werd hij op 15-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding van het Utrechts Conservatorium, waar hij gedurende 1 jaar studeerde bij Reitze Smits.
In juli 2013 werd Leendert toegelaten tot de orgelopleiding van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Het eerste jaar studeerde hij bij Bas de Vroome (orgel) en Aart Bergwerff (kerkelijk orgelspel). Vanaf september 2014 volgt hij hoofdvak orgel bij Aart Bergwerff, improvisatielessen ontvangt hij van Hayo Boerema. Zijn verdere studierichtingen zijn: piano, klavecimbel, koordirectie en educatie.
Naast de genoemde orgelstudies volgde Leendert masterclasses bij onder anderen Wolfgang Seifen, Luc Bastiaens, Henry Fairs en Aude Heurtematte. Juli 2014 volgde hij Young-Talent Masterclasses aan de zomeracademie van het Internationaal Orgelfestival in Haarlem. Hier kreeg hij les van Olivier Latry (Parijs), Lorenzo Ghielmi (Milaan) en Jos van der Kooy (Amsterdam) op de orgels van de Grote- of Sint Bavo kerk en de Philharmonie.
Als kerkorganist is Leendert verbonden aan de Hervormde gemeenten van Oudewater-Hekendorp en Sluipwijk. Verder heeft hij een groeiende lespraktijk voor orgel in de omgeving van Bodegraven. Leendert is lid van Ensemble Animé en speelt in diverse orgelbespelingen en concerten als solist en begeleider.

- Georg Böhm
Preludium in C
Partita: Ach wie nichtig, ach wie fluchtig
- Jan Pieterszn Sweelinck